RejsRejsRejs » Rejsemål » Nordamerika » USA » Et indianerreservat, kun et spydkast fra Grand Canyon
USA

Et indianerreservat, kun et spydkast fra Grand Canyon

USA - Monument Valley - besøg indianere - rejser
Indianere, cowboys og det gamle vesten. Bliv klogere på det oprindelige folk i Amerika og deres blodige historie, og få indblik i hvilke steder, du skal besøge på et road trip igennem USA's historie.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin princess cruises banner

Et indianerreservat, kun et spydkast fra Grand Canyon er skrevet af Michael Bo Christensen.

Indianerreservater USA kort, USA kort, Indianer reservater, usa map, indian reservations, indian reservations map, indianerreservat, rejser

Road trip igennem amerikansk historie

Mange af os, der gerne vil på road trip, vil gerne ud og opleve den amerikanske historie, man konstant bliver mindet om på de utallige landeveje. Denne artikel sætter fokus på de mange indianske seværdigheder, du bør besøge på dit road trip i USA.

Mulighederne er mange, og at besøge et indianerreservat er en stor oplevelse for hele familien, hvor der samtidig ligger en trist og voldelig historie bag. Alt sammen for at skabe det USA vi kender i dag. Et indianerreservat er bestemt et besøg værd, hvis du ønsker at forstå den del af den amerikanske historie, som reservaterne er symbol på.

USA - Monument i Litte Big Horn Battlefield,  Indianere - rejser - Indianerreservat

Folkemord på indianere

Immigranterne kom fra alle verdensdele til det “nye” land, der lokkede med jord, frihed og retfærdighed i søgen på at finde lykken. 34 millioner immigranter kom fra Europa. 10% af dem var danskere, og 30% var nordmænd.

Da de ankom til Amerika, blev de sendt mod vest og var med til at presse det oprindelige folk væk. Indianerne prøvede at gøre modstand, men trak selv mere og mere mod vest, hvor de selv kom i konflikt med andre indianerstammer.

Med immigranterne kom de europæiske sygedomme også. Specielt sygdommen kopper var med til at udrydde hele stammer. Den amerikanske bisonokse, som var en vigtig fødekilde, blev bevidst næsten udryddet for at få indianerne til at fortrænge.

Indianere blev mange steder taget som slaver og arbejdede i sølvminer – eller endnu værre skudt, deporteret eller forvist. Overalt hvor de hvide kom, måtte indianerne flygte.

USA - togskinner - ørken - indianere - rejser

Jernhesten og de hvides ugerninger

“Hvor mange hvide kommer der”, spurgte indianerne sig selv, mens de måtte se en endeløs række af begivenheder folde sig ud. Guldgravere, jægere, landmænd, cowboys og mormoner kom i en lind strøm hen over prærien. Bagefter kom lokomotivet – i Amerika kaldet ‘jernhesten’ – og byerne skød hurtigt op langs de mange togspor.

Indianerne indgik traktater med de hvide, og de hvide brød dem alle. Hver og en. Til sidst blev alle indianere sendt i reservater, der ofte lå i ørkenområder eller i områder uden særlig værdi.

Da de hvide opdagede olie i indianerreservaterne, blev disse hurtigt reduceret i størrelse. Nogle reservater har kun 10% tilbage af deres oprindelige størrelse. Senest har den tidligere præsident Donald Trump ønsket at reducere to nationalparkområder af samme årsag.

Nærlæser man indianernes historie, fyldes man let med kvalme og afsky samt naturlig vrede over de hvides ugerninger, når det fx handler om et indianerreservat, der reduceres af ren grådighed efter olie.

USA - Canyon De Chelly, Navajo højborg - besøg Indianere - rejser

Vore dages indianerreservat

550 indianerstammer er i dag officielt anerkendt af regeringen, men næsten lige så mange stammer ønsker anerkendelse. Med anerkendelsen følger rettigheder og støttemuligheder.

Nogle stammer har i dag kun ganske få medlemmer, og de kæmper for at opretholde deres skikke og sprog.

Banner rejsekonkurrence
USA - Navajo - Monument Valley - besøg indianere - Grand Canyon -  rejser - Indianerreservat

Apache-stammen

Apache er en ret kendt stamme, men man kan dog ikke tale om Apache som én enhed. Der findes talrige grupper af forskellige Apache-indianere, ligesom danske jyder kan opdeles i mange grupper såsom vest-, nord-, syd-, øst- og midtjyder.

Det typiske Apache-indianerreservat er i dag mere eller mindre lukket. De er ikke lukkede med hverken hegn eller bomme, men de fleste stammer holder sig for sig selv og lever deres liv i reservaterne.

Arbejdsløsheden er ofte på 50%, og de sociale problemer er store. Nogle steder virkelig store. I hele Navajo-området, der er på størrelse med Sjælland, kan man eksempelvis ikke opdrive øl og spiritus. Grunden synes historisk.

Taget indianernes historie i betragtning er det vel ikke så underligt, at stammerne ikke ønsker kontakt med hvide. Der er dog undtagelser.

USA - Grand Canyon vest, drives af Hualapai indianerne  Indianere - rejser

Turistvenlige indianerstammer

Kun få indianerstammer er det, man kan kalde turistvenlige.

Navajo, Hopi, Hualapai, Seminole i Florida og Havasupai lukker turister ind på besøg. Især driver Navajo primært i Arizona en del turistvirksomheder.

Her udnytter de, at der i reservatet er mange seværdigheder, som turisterne gerne betaler mange penge for at se.

USA - klipper - besøg indianere - rejser - Indianerreservat

Besøg Hopi-stammen i deres eget indianerreservat

Hopi-stammen, som holder til to timers kørsel øst for Grand Canyon, lader turister komme ned i vidunderlige Blue Canyon eller på besøg hos pottemagere og kunsthåndværkere.

De har også et hotel, Hopi Culture Center, du kan bo på, ved Second Mesa.

USA - Custers grav i Little Big Horn- rejser

Besøg Crow-stammen i deres indianerreservat ved Little Big Horn

Crow-indianerne finder du oppe i Big Horn-området i delstaterne Wyoming og Montana. Besøg gerne Little Big Horn Battlefield, hvor General Custer mistede livet. Crazy Horse og Sitting Bull havde slået sig sammen og fik en tiltrængt sejr over Custer.

Apache i det sydlige Arizona driver flere casinoer. Til gengæld er der ingen Apache-guider. Du kan dog tage på besøg i Chiricahua-området, hvor Apache-høvdingene Cochise og Geronimo gemte sig for de amerikanske tropper.

Det sydlige USA har talrige steder, hvor du kan se spor fra en fjern tid. Heriblandt ruiner i Pueblo-indianerbyen Mesa Verde med 110 enheder er populært at besøge.

Dog finder du indianerruiner, petroglyffer og hulemalerier talrige steder.

USA - Pueblo Ruin i Canyon de Chelly  -  Grand Canyon - rejser - Indianerreservat

Guide til at besøge et indianerreservat ved Grand Canyon

Jeg anbefaler gerne, at man bruger de lokale indianerguider. De er dygtige og seriøse – dog ofte ret dyre. Jeg kommer gerne selv i reservaterne og bruger ofte indianerguider.

I påsken 2017 var jeg med Hopi-guiden ‘Lefthanded Hunter’ i Blue Canyon. Det glemmer jeg aldrig. Vi havde spændende samtaler om Hopi-folkets livsfilosofi og historie.

Rejser du ind i indianerreservater, så vis almindelig respekt og tjek om du har ret til at være, hvor du er. Tag aldrig fotos af indianere uden at spørge først. Nogle giver lov for fem amerikanske dollars.

Selv tager jeg aldrig fotos af indianere, da de fleste forbinder det med overtro og sjælens indgang fra spejlet i kameraet.

Flere steder i USA kan man komme til ‘powwows’. Her ser man indianere udføre deres rituelle danse og trommerytmer og kåring af den smukkeste indianerpige.

USA - Wyoming, Devils Tower og bjørnehistorien  - rejser - Indianerreservat

Lad børnene møde rigtige indianere i et indianerreservat

Rejser du med børn, så fortæl dem om indianere og lad dem møde dem, der engang var de første amerikanere.

Det gør stort indtryk at møde dette folk. Fortæl gerne børnene om indianernes liv og nogle af de historier, indianerne selv overleverer til næste generation. Fortæl dem eksempelvis historien om klippen Devil’s Tower i Wyoming – en tidligere del af et indianerreservat:

7 indianerpiger legede og hvinede af fryd på bakken tæt ved floden. Et højt skrig afbrød legen: “Grizzly!”, blev der råbt. Alle stivnede. Pigerne flygtede op ad bakken efterfulgt af bjørnen. Netop da bjørnen var tæt på at indhente dem, begyndte jorden at ryste under pigerne.

De blev skubbet op af klippen under dem. Højere og højere. Bjørnen blev rasende og lod sine kløer skrabe hårdt på den store sten og efterlod sig dybe spor rundt om den. Klippen blev højere og højere, indtil pigerne blev skubbet op i himlen, hvor de blev til stjerner i stjernebilledet Plejaderne.

Et road trip igennem Grand Canyon og de omkringliggende områder kan varmt anbefales til alle, der gerne vil opleve de smukke ørken- og klippelandskaber og blive klogere på USAs historie.

Det ikoniske Death Valley i Sydcalifornien er også et oplagt sted at besøge på et road trip.

God tur til USA og husk at opleve et indianerreservat eller to på din road trip!

USA - Arizona, Monument Valley i Navajo reservatet - rejser

7 indianerreservater ved Grand Canyon

  • Antelope Slot Canyon (Lower og Upper) i Page, Arizona
  • Sejlture på Coloradofloden fra Page eller Lee’s Ferry, Arizona
  • Monument Valley, Arizona
  • Four Corners, hvor fire stater mødes
  • Canyon de Chelly – Navajo-indianernes smukke højborg, hvor en stor massakre fandt sted
  • Navajo har en række mindre steder, de driver, samt salg af vandretilladelser, backcountry permit, til Coalmine Canyon og Grand Falls.
  • Havasupai er et lille fjerntliggende område med mange flotte vandfald i det vestlige Grand Canyon

Vidste du: Her er ekspert fra USA Rejser Nicolai Bach Hjorths top-7 oversete destinationer i USA

7: Apostle Island, unikke øer ved Wisconsin
6: Finger Lakes, naturskønne søer i New York
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Om forfatteren

Michael Bo Christensen

Michael Bo Christensen ejer rejsesitet Drivingusa.dk
Michael har en særlig kærlighed for små ukendte naturperler, som sikkert ikke bliver ved med at være ukendte. Han færdes hjemmevant i indianerreservaterne og har en stor viden om disse.

Med sit rejsesite som bagkatalog holder Michael gerne foredrag om sine snart 20 rejser til USA. Over de sidste 40 år har han fået et nært og kærligt forhold til amerikanerne og sætter stor pris på deres umiddelbare og imødekommende facon.

Mange kør-selv-rejsende får en hånd af Michael, når deres ruteplan skal strikkes sammen, og det samme gør flere rejsebureauer, når de produktudvikler deres rejser.

Michael arbejder til dagligt som skolepædagog, og i fritiden svinger han stikkerne i jazz- og swingbands og nyder sin familie.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.